Nola Hatterman (1899-1984): De brug tussen Surinaamse en Nederlandse kunst
Kunstwerken van Nola Hatterman te koop bij Bob Scholte Fine Art
De Nederlandse kunstenares Nola Hatterman (1899-1984) heeft recent aanzienlijke aandacht gekregen van musea vanwege haar rol in het verbinden van het gedeelde (post)koloniale erfgoed van Suriname en Nederland, evenals haar kritische benadering van de Nederlandse geschiedenis.
Nalatenschap: De collectie Baag
In een opslag van de Amsterdamse kunstenaar Armand Baag (1941-2001) ontdekte kunsthistoricus Bart Krieger een collectie tekeningen van Nola Hatterman. Deze vondst biedt waardevolle inzichten in Hatterman's werkwijze en haar relatie tot Suriname. Deze nieuwe inzichten zijn gebundeld in het boek Nola Hatterman, Geen kunst zonder kunnen (2021), dat gelijktijdig uitkwam met de tentoonstelling De Surinaamse School in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Te koop: Nola Hatterman (1899-1984), De volkeren van Suriname in de schaduw van de overheerser, ca. 1983, linksonder gesigneerd, olieverf op doek, 120 x 160 cm. Tentoonstelling: 'Identiteit' (1984), Paramaribo. Provenance: Nola Hatterman Estate. Klik hier voor meer informatie. Prijs op aanvraag.
Historische achtergrond van Nola Hatterman
Nola Hatterman werd in 1899 geboren in Amsterdam. Na haar toneelstudie volgde zij teken- en beeldhouwlessen en nam zij deel aan tentoonstellingen, zoals bij De Onafhankelijken. Vanaf 1925 richtte Hatterman zich volledig op haar kunstenaarschap en vanaf 1929 ontwikkelde ze haar stijl in de richting van de Nieuwe Zakelijkheid. Drenthe en Arie Jansma introduceerden Hatterman bij Anton de Kom en de activistische Surinaamse intellectuele gemeenschap. In de jaren ’30 groeit haar sympathie en compassie voor de Afro-Surinaamse beweging en start zij met het bieden van een tegengeluid tegen het opgelegde Europese (witte) schoonheidsideaal, het kolonialisme en het opkomende fascisme. Hatterman staat bekend om haar portretten van Afro-Surinaamse mensen. Haar werk is een kritiek op de Nederlandse politiek en het slavernij verleden.
In 1953 besluit Hatterman naar Suriname te verhuizen en al snel wordt ze directeur van de School voor Beeldende Kunst in Paramaribo. In deze hoedanigheid heeft zij een grote invloed gehad op de hedendaagse generaties Surinaamse kunstenaars en onderrichtte zij onder anderen Armand Baag, Ruben Karsters en Soeki Irodikromo. In 1984 kwam Hatterman om bij een auto-ongeluk. Ze bleef tot haar overlijden actief als beeldend kunstenaar.
Tentoonstellingen en museumcollecties
Haar werk is opgenomen in collecties van diverse musea, waaronder het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, het Surinaams Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam.
" Het portret van Lou Drenthe, Op het terras, is tot 28 juli 2024 te zien op de tentoonstelling The Harlem Renaissance and Transatlantic Modernism in The Metropolitan Museum of Art in New York.
Beschikbare kunstwerken bij Bob Scholte Fine Art
Bob Scholte Fine Art biedt nu een deel van deze collectie te koop aan. Deze werken zijn afkomstig uit de nalatenschap van Nola Hatterman en staan deels afgebeeld in het boek van Ellen de Vries. Voor meer informatie, bezoek de website www.nolahatterman.com.
Heeft u interesse in een van deze unieke kunstwerken? Neem dan contact met ons op.